Blog: Interview Irene over Huurteams Nijmegen

Per 1 mei 2022 stopt Irene als directeur bij Huurteams Nijmegen. Irene heeft meer dan 9 jaar bij Huurteams Nijmegen gewerkt. Met dit interview geven wij meer inzicht in de functie van directeur bij Huurteams Nijmegen, maar ook hoe Irene persoonlijk haar werk bij ons heeft ervaren. 

Ten eerste, hoe en wanneer ben jij bij Stichting Huurteams Nijmegen begonnen?

Tijdens mijn studententijd was ik actief binnen Studentenvakbond AKKU. Huurteams is in 2009 opgericht op initiatief van AKKU. Aan het einde van mijn studie was er toevallig een vacature beschikbaar voor coördinator. Dit bleek een goede match te zijn. Deze functie is later omgezet naar de vacature van directeur.

Wat is het leukste van je werk?

Het huurrecht geeft allemaal rechten aan huurders. Met Huurteams Nijmegen willen wij huurders helpen om te krijgen waar zij recht op hebben. Het leukste voor mij van dit werk is dan ook het helpen van huurders en zorgen dat zij krijgen waar zij recht op hebben.

Wat is de belangrijkste tip die jij je opvolger kan meegeven

Sta stevig in je schoenen Indien je het recht aan jouw zijde hebt, kunnen grote verhuurders, advocaten uit de Zuidas et cetera hoog en laag springen, maar jij moet vasthouden aan jouw principes. Natuurlijk staan wij open voor onderhandelingen met verhuurders, maar je moet in overleg wel het meest positieve resultaat voor je cliënten proberen te bewerkstelligen.

Wat is de grootste verandering die je in jouw dienstperiode bij Stichting Huurteams Nijmegen hebt meegekregen?

Intern was dat ik op een gegeven moment niet meer de enige juridisch medewerker was. Als je bedoelt extern, dan is vooral de invoering van de tijdelijke contracten een grote verandering. Tot dit jaar komt het nog regelmatig voor dat wij huurcontracten zien die zowel kunnen bedoeld als een huurcontract voor bepaalde tijd als een huurcontract voor onbepaalde tijd.   

Wat heb je geleerd bij Stichting Huurteams Nijmegen?

Dat je ook als een kleine stichting nog best wel veel invloed kan uitoefenen op de huurmarkt in Nijmegen. Ook heb ik geleerd hoe ik meer vertrouwen kon krijgen in mijn juridische vaardigheden. Als directeur heb ik ook meer geleerd om een leidinggevende functie te vervullen.

Hoe ervaar je het werken met vrijwilligers?

Het is mooi om de juridisch adviseur echt te zien uitgroeien in een functionerend jurist. Veel zijn studenten van het Radboud of de HAN en zij kunnen dan hun kennis ook echt in de praktijk brengen. Het enig nadeel van vrijwilligers is de snelle doorloop. Wij zijn daarom ook altijd opzoek naar vrijwilligers die bij ons wensen te solliciteren.

Hoeveel impact denk jij dat Stichting Huurteams Nijmegen heeft op de huurmarkt in Nijmegen?

Voor individuele huurders hebben onze werkzaamheden meestal zeer positieve impact. Op de markt in het geheel proberen wij ook ons steentje bij te dragen. Zo voeren wij gesprekken met de gemeente en verschillende woningstichtingen. Op nationaal niveau laten wij bij consultatievoorstellen onderbouwd altijd onze mening weten.

Ten slotte, heeft het werken bij Stichting Huurteams Nijmegen nog positieve invloed gehad op jouwzelf?

Ik denk dat ik mijn vaardigheden over de afgelopen jaren echt goed heb kunnen ontwikkelen hier. Mijn kennis over het huurrecht is natuurlijk veel gegroeid, maar ook mijn vaardigheden zijn verbeterd.  Zo heb ik vaak kunnen procederen bij de kantonrechter, maar ook zaken gedaan bij de Huurcommissie. Daarnaast was ik het aanspreekpunt van Huurteams Nijmegen, wat aan het begin wennen was, maar later erg interessant en leuk om te doen. Ik hoop mijn nieuwe uitdaging mijn vaardigheden nog verder te kunnen uitbreiden.

 

INTRESSE IN DEZE FUNCTIE: https://huurteamsnijmegen.nl/nl/over/vacatures/vacature-start-up-directeur