Blog: Invloed WOZ-waarde op de huurprijs

Woningen worden steeds duurder. In het nieuws is te zien hoe het voor starters steeds moeilijker wordt om een koopwoning te bemachtigen. Maar ook voor huurders kan de stijging van de prijzen op de woningmarkt ingrijpende gevolgen hebben. De WOZ-waarde van een woning bepaalt voor huurders namelijk een deel van de maximale huurprijs.

Wat is een WOZ-waarde?

De WOZ-waarde van een woning is een schatting van de waarde op de woningmarkt. Met een taxatie wordt de hoogte van de WOZ-waarde vastgesteld door de gemeente. De WOZ-waarde van een huis heeft invloed op de hoogte van de huurprijs. Per 1 mei 2022 mag de WOZ-waarde voor maximaal 33% meetellen in de bepaling van de huurprijs.

Voor wie?

De WOZ-waarde heeft alleen invloed op de huurprijs van zelfstandige huurwoningen. Dus voor huurwoningen met een eigen toegang en eigen keuken en toilet. Alleen wanneer de gemeente een WOZ-waarde voor de huurwoning heeft afgegeven, beïnvloedt deze de huurprijs. Bij appartementen geldt dat de WOZ-waarde moet zijn afgegeven voor het appartement zelf. Een WOZ-waarde voor het gehele gebouw waar uw appartement in is gelegen kan dus geen invloed hebben op uw huurprijs.

Hoe beïnvloedt de WOZ-waarde mijn huurprijs?

De maximale huurprijs wordt bepaalt aan de hand van het woningwaarderingssysteem. In dit systeem wordt ook de WOZ-waarde van de woning meegenomen. Wanneer de woning een hogere WOZ-waarde heeft, wordt de maximale huurprijs automatisch ook hoger. Vaak ontvangen huishoudens aan het begin van elk jaar een WOZ-beschikking. Hierin wordt vermeldt wat de WOZ-waarde van uw huurwoning is.

Heeft u vragen over de invloed van de WOZ-waarde op uw huurprijs? Neem dan contact op met Huurteams Nijmegen.