Blog: Verhoging voorschot servicekosten 2022

De energieprijzen stijgen hard. Niet alleen gas wordt duurder, maar elektriciteit ook. Vaak zien we dat huurders hun energiekosten via de verhuurder betalen. Veel verhuurders verhogen daarom nu de servicekosten, soms zelfs met terugwerkende kracht. In dit blog leggen wij uit waarom dat niet zomaar mag.

Wat zijn servicekosten?

Servicekosten zijn kosten die je maandelijks naast de kale huur betaalt. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor schoonmaak, onderhoud of doorlevering van gas- water en licht. Servicekosten zijn een vergoeding voor daadwerkelijk gemaakte kosten. De verhuurder mag hier dus geen winst op maken.

Voor de energiekosten betaal je als huurder vaak een voorschot aan de verhuurder. De verhuurder weet namelijk nog niet hoe hoog deze kosten iedere maand gaan zijn. Maar deze kosten mogen dus niet hoger zijn dan de kosten die de verhuurder maakt. Daarom is de verhuurder verplicht om je ieder jaar te laten zien welke kosten hij heeft gemaakt.

Wanneer mag je servicekosten verhogen?

Wanneer uit deze afrekening blijkt dat er te weinig servicekosten zijn betaald, mag de verhuurder de servicekosten verhogen. Daartegenover staat dat de servicekosten ook verlaagd en/of terugbetaald moeten worden wanneer de huurder een te groot voorschot heeft betaald.

Een verhuurder mag dus niet zomaar de servicekosten verhogen. Vóór de verhuurder tot verhoging over mag gaan is hij verplicht een eindafrekening van de servicekosten te sturen aan de huurder. Alleen wanneer uit deze afrekening blijkt dat het voorschot van de servicekosten te laag was, mag de verhuurder over gaan tot verhoging van de servicekosten. Met terugwerkende kracht het voorschot mag ook niet.

Momenteel zien we dat veel verhuurders onredelijk hoge voorschotten vragen aan hun huurders. Om te voorkomen dat u te veel gaat betalen aan uw verhuurder kunt u contact opnemen met Huurteams Nijmegen. Wij kunnen u helpen als u te veel servicekosten betaalt of gaat betalen. Ook kunnen wij helpen wanneer uw verhuurder geen eindafrekening wil verstekken.